Handbagage 5e seizoen!

Handbagage 5e seizoen!
Een crisis is geen irrationeel en onbegrijpelijk verschijnsel. Integendeel. Het is een typisch voorbeeld van wat Berthold Gunster vastdenken noemt: hoe meer we ons best doen een probleem op te lossen, des te groter wordt het probleem. Het boekje "Ja maar... Huh?! verrijkt uw dagelijkse 'handbagage' en kan daarmee andere inzichten opleveren.

Omdenken?

Vastdenken is in de visie van Berthold Gunster een manier van denken waarbij onze eigen oplossing het probleem alleen maar verergert. Stelt u zich maar voor, u staat met uw auto in de modder en wil er uit wegrijden. Gevolg? Hoe harder u gas geeft, des te dieper zakt u er in weg.

Zoals we met vastdenken de ellende vergroten, zo kunnen we met een tegenovergestelde aanpak een probleem laten kantelen in een mogelijkheid. Berthold Gunster noemt dit in zijn nieuwe boek de techniek van het 'omdenken'.

Voor de pessimist is het glas halfleeg. Voor de optimist is het halfvol. Het boek 'Ja maar ... Huh?!' gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?

 5 stuks Handbagage voor uw 5e seizoen:

1) Stop met vastdenken
De wereld is een systeem, zodra we ergens iets willen veranderen heeft de werkelijkheid meestal de neiging terug te duwen. Daar kun je mee stoppen door dit feit vast te stellen, de basis van het omdenken!

2) Accepteer de realiteit
Een aantal cruciale dingen in ons leven zijn onveranderbaar. Het weer in de zomer is daar een mooi voorbeeld van. Stop daarom om te proberen dingen te veranderen als je er geen invloed op uit kunt oefenen. Dit is verloren energie. De acceptatie van het onveranderbare leidt soms tot nieuwe mogelijkheden!

3) Neem goed waar
We zien vaak wat we denken, niet wat er daadwerkelijk is. Onze waarneming is per definitie onvolledig, gekleurd en slordig. Dit is van groot belang om ander te leren denken. Feiten vormen immers de kern van het omdenken.

4) Ga ervan uit dat problemen niet bestaan
Problemen zitten in ons hoofd, in werkelijkheid zijn het feiten. Het probleem kenmerkt zich als de spanning die we voelen tussen wat is en wat zou moeten zijn. Laat daarom wat zou moeten zijn los en neem waar wat is.

5) Leer leven met stress en instabiliteit
Een van de grootste belemmeringen om de bestaande feiten om te denken is onze tevredenheid. Het gaat toch goed zo? Het goede is de vijand van het beste. Omdenken gdijt het best op een houding van voortdurende vernieuwing. Net zoals je eigen gezondheid...

Als je bovenstaande 5 uitgangspunten in je nieuwe handbagage stopt ben je klaar om op reis te gaan. De paden op, de lanen in. Bevrijd van 'wat zou moeten' en met een open geest voor 'wat zou kunnen'. 

Gepubliceerd op 00:00 07-09-2014, | Views: 1746 - Reacties: 0 - Likes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Advance Groep Locaties
Contact Informatie
Advance Groep
Kerkeind 22
5076 AC Haaren (N-Br)
Wij staan altijd voor u klaar
+31 (0) 411 64 70 00
Stuur ons een e-mail
Advance Groep is onderdeel van Gilde-BT
Social Media
Erkenningen
Copyright 2021 © Advance. All rights reserved.
Disclaimer   |   Privacy  |   Algemene voorwaarden  |   Bezwarenregeling  |   Inloggen