‘Ga voor excellentie, niet voor middelmatigheid’

‘Ga voor excellentie, niet voor middelmatigheid’
Wat betekenen de individualisering en flexibilisering in de maatschappij voor de rol van HR? Dat was eind september het thema van het interactieve seminar ‘De Mens Centraal’, een initiatief van HRorganizer, Cito en Dutchwebshark. In de passende ambiance van het Leerhotel in Amersfoort zorgden twee keynotes, twee keer acht roundtables en in totaal 100 professionals, voor een geanimeerde kennisuitwisseling waarbij diverse ontwikkelingen binnen het HR-vak aan bod kwamen. Van talentontwikkeling tot en met HR-analytics. Door gebruik te maken van een centraal podium tussen het publiek zette het seminar ook letterlijk de mens centraal. Hetgeen de interactie sterk bevorderde.

Keynote1: Evidence Based Leadership
Henk Doeleman, initiatiefnemer van het kenniscentrum 'Center of Evidence Based Leadership', deed in zijn openingspresentatie zijn best het fenomeen 'leiderschap' terug te brengen tot een hanteerbaar begrip. Hij benadert leiderschap vanuit een 'evidence based' perspectief en gaf een kritische reflectie op het grote aantal leiderschapsprogramma's.

"Als je Googelt op 'leadership' dan krijg je meer dan 300 miljoen hits. 'Leiderschap' in het Nederlands is ook al goed voor 1,3 miljoen hits. Er zijn zo'n 20.000 Engelstalige boeken over het onderwerp en met 542 boeken doet ook Nederland het niet slecht. Maar hoe zie je door al die bomen het bos nog? Het is de kunst om uit 14.679 boeken op het gebied van leiderschap datgene te selecteren, wat voor uw organisatie rendeert." 
 
Doeleman onderscheidt passief en actief leiderschap, en in die laatste categorie transformationeel leiderschap (vanuit overtuiging) en transactioneel leiderschap ("als jij dit doet, dan doe ik dat"). "De ideale leider vertoont een mix van beide stijlen, met een lichte dominantie op het transformationele deel." 
 
Ronde tafels
Tijdens dit onderdeel gingen de deelnemers, verspreid over diverse ronde tafels, met elkaar in discussie over onderwerpen als: E-coaching, verandertrajecten, testen en assessments, gestructureerde feedback, talentontwikkeling als teamverantwoordelijkheid, de rol van de manager bij talentontwikkeling, HR-analytics en HRD als businesspartner voor het management.

Hieruit kwamen conclusies als: 'talent is vooral een persoonlijke verantwoordelijkheid, maar het team en de onderlinge feedback spelen daarbij een essentiële rol' en 'E-coaching kan een rol spelen, maar alleen in een gemengde vorm, gecombineerd met gesprekken'.

Keynote 2: Weerbarstige Werkelijkheid
De afsluitende presentatie werd verzorgd door Hein Knaapen, Global head of HR ING. Hij sprak over de 'Weerbarstige Werkelijkheid' en het misbruik van het containerbegrip 'leiderschap'.
"Iedereen vult bij leiderschap datgene in van wat hem of haar bevalt. Dat levert een hele serie mooie gedachten op. Het veelgehoorde 'We hebben meer leiders nodig' betekent eigenlijk 'ik krijg niet genoeg gelijk'.  Terwijl we denken dat ons intellectuele systeem aan het roer van het leven staat, blijkt het toch heel vaak om intuïtie te gaan, waarbij we ons niets aantrekken van gegevens uit het verleden, statistiek e.d.  Zo gaat het ook met leiderschap. Als we gedrag zien dat ons aanspreekt zeggen we al snel: 'We hebben het zo goed dankzij leiderschap van meneer A'. Maar dat is altijd achteraf. Leiderschap in voorspellende zin te verbinden met resultaat is lastig."
 
Hij illustreerde dit aan de hand van concrete voorbeelden uit zijn eigen loopbaan, leiders waar hij zelf voor gewerkt had, mensen als Floris Maljers van Unilever en Ad Scheepbouwer van KPN.

"Ik heb in totaal voor 26 mensen gewerkt, en mijn conclusie is dat één of twee van hen heel slecht waren, één of twee uitzonderlijk goed, en de rest was wel OK. Je moet voor je inspiratie en drijfveren dus niet gaan zitten wachten op die uitzonderlijke leider, maar je motivatie voor een belangrijk deel ook intrinsiek hebben. Opvallend was dat in mijn ogen de sterkste leiders niet per se de leiders waren met de hoogste empathische kwaliteiten. De beste resultaten werden niet zelden bereikt door de wat afstandelijker, rationele leiders."

Leiderschap versus management
"De vergelijking tussen leiderschap en management is in mijn ogen een oneerlijke vergelijking. De leider wordt altijd hoger gewaardeerd dan de manager. Goed management is in veel opzichten hetzelfde als goed leiderschap." Knaapen illustreerde dit aan de hand van premier Mark Rutte, iemand die hij goed kent. "Zijn presentatiegemak en flexibiliteit werken tegen hem. Alle opmerkingen over dat hij geen leider zou zijn, maar een manager, gaan uit van een subjectieve, romantische kijk op het fenomeen leiderschap. Ruud Lubbers, wiens leiderschap tegenwoordig alom wordt erkend, werd op het moment dat hij premier was met dezelfde kritiek geconfronteerd.

Zaken als overtuiging, waarden en passie, dat associeer ik het meest met leiderschap en met goed management. De kunst van goed management is wellicht meer waard dan de kunst van leiderschap. Leiderschap is overigens niet aangeboren, oefening baart kunst. Het is een beetje geluk en heel lang keihard werken."

Het evenement werd afgesloten met een 'walking dinner' waarbij duidelijk werd dat de middag voldoende gespreksstof had opgeleverd om nog een tijdje door te praten.

Gepubliceerd op 00:00 01-10-2013, Nieuws van Advance | Views: 549 - Reacties: 0 - Likes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Advance Groep Locaties
Contact Informatie
Advance Groep
Kerkeind 22
5076 AC Haaren (N-Br)
Wij staan altijd voor u klaar
+31 (0) 411 64 70 00
Stuur ons een e-mail
Advance Groep is onderdeel van Gilde-BT
Social Media
Erkenningen
Copyright 2018 © Advance. All rights reserved.
Disclaimer   |   Privacy  |   Algemene voorwaarden  |   Bezwarenregeling  |   Inloggen